март 29, 2021 Какъв редуцир вентил за газ да избера за къмпинг уредите?

Какъв редуцир вентил за газ да избера за къмпинг уредите?

 Къмпингуването е страхотен начин да избягаме от действителността на сивото ежедневие и забързания ритъм на големия град. Това е преживяване, което запомняме за цял живот. Обикновено, плануваме къмпингуване поне за ден, а в по-екстремен план – и с преспиване. И в двата случая обаче доброто настроение и ситият стомах зависят от добрата екипировка. Всяка къмпинг екипировка включва и специфични къмпинг уреди, които ни служат за приготвяне на храна и за затопляне. Защото гладна мечка хоро не играе, а атмосферата сред природата колкото и да е задушевна, в един момент ни изненадва с ниски температури, за които ако не сме подготвени, можем да си навлечем неприятности със здравето още с пристигането у дома.

Кои са основните къмпинг уреди, с които да се запасим?

 В къмпинг оборудването почти винаги присъстват следните уреди: котлон, барбекю и отоплители. Най-евтиният и най-практичен вариант е да се сдобиете с газови къмпинг уреди. Те не просто се използват по-лесно, но и ви спестяват значително време от подготовката за включването им, респективно за тяхната експлоатация. За щастие, днес всеки от вас може лесно да намери изгодни и качествени газови котлони за къмпинг, газови къмпинг барбекюта, както и специални газови отоплители за студените нощи под звездите.

 В зависимост от личните ви предпочитания, газовите отоплители могат да бъдат тип гъби и тип пирамиди. Първият вид е една идея по-безопасен, защото пламъкът е защитен с повърхностен капак, така че той е доста добра идея за вас, ако ще къмпингувате с деца. От друга страна, романтичният пламък на газовите отоплители тип пирамида създава изключително приятна обстановка, особено ако сте насред дивата природа.

Що се касае до „изхранването“ по време на къмпинг, спокойно може да заложите и само на единия вид уред за готвене – газов котлон или газово барбекю. Все пак, ако преживяването ви е в рамките на няколко дена или сте по-голяма компания, наличието и на двете алтернативи ще ви спести доста нерви и изгубено време в чакане. Газовият котлон разполага с предимството да приготви храната ви по-бързо, но пък има ли нещо, което може да се сравни с ароматния мирис на месо от барбекюто, носещ се сред свежия горски въздух или по долината на красива поляна сред нищото?

Редуцир вентил – аксесоар за къмпинг уреди на газ, без който не трябва да тръгвате напред към своето диво пътешествие!

Редуцир вентил представлява специален аксесоар, пригоден за използване с уреди на газ, включително и за споменатите до тук от нас газови къмпинг уреди. На практика, той ще ви е нужен и за барбекюто, и за газовия котлон и за избрания от вас вариант за газов отоплител. Функцията на редуцир вентила е да поддържа постоянно налягането на газовите уреди, с което пък се гарантира и техният по-дълъг живот и изправното им във времето състояние. Изключително важно е за потребителите да изберат подходящ редуцир вентил в зависимост от типа газов уред, за който ще го ползват, както и според техническите характеристики на самия уред. Така например, има газови къмпинг уреди, които работят с ниско налягане, и такива, които изискват постоянно високо налягане. 

Ако инсталирате редуцир вентил за поддържане на високо налягане към газово барбекю, което работи с ниско налягане, рискувате не само да повредите уреда, но дори и да се стигне до изгаряне, разтопяване на горелката, а дори и до бедствие като взрив или пожар.

Избор на редуцир вентил за газови къмпинг уреди – основни положения и съвети

 Ще започнем с базови съвети при избор на редуцир вентил за газови къмпинг уреди. Имайте на предвид, че те се отнасят към всички типове уреди, за които говорихме до момента, тоест както за покупка на редуцир вентил за бутилка с ъглов кран, за къмпинг бутилка или за немска бутилка, така и за редуцир вентил за кемпер, за редуцир вентил за каравана и разбира се, за редуцир вентил за барбекю:

  • Редуцир вентилът трябва да пасва на типа налягане на уреда. Ще го повторим още веднъж, защото наистина е важно: проверете своя уред предварително и установете какво налягане той трябва да поддържа според техническите му спецификации. Налягането може да е ниско или високо. Така са изработени и различните видове редуцир вентил – за поддържане на ниско или високо налягане.
  • Купувайте редуцир вентил, а и всякакъв друг тип къмпинг аксесоари от оторизирани и надеждни търговци. Задължително е всеки уред или аксесоар да бъде придружен с инструкции за употреба и гаранция.
  • Сменяйте редуцир вентилът минимум веднъж на пет години. Това е и другата причина да пазите придружаващите документи към закупения от вас къмпинг аксесоар.
  • Моля, не забравяйте, че нов редуцир вентил трябва да се поставя само на работещ уред в изправно състояние. С редуцир вентил няма как да го „подновите“, ако вече е негоден. Съветваме ви да избирате не само качествени редуцир вентили, но и качествени къмпинг уреди. Така например, при избор на газова бутилка, ако търсите високо качество и надеждност, горещо ви съветваме да се спрете на газова бутилка с ъглов кран. Освен че е по-практична и издръжлива във времето, тя е по-лесна за експлоатация при смяна на редуцир вентила, защото разполага със специална резба. Тази резба, на практика служи за връзка между газовата бутилка и редуцир вентила. Този тип бутилки са подходящи не само за къмпингуване, но и за битови нужди, а дори и за изпълнение на покривни ремонти за загряване на хидроизолации, за полагане на битум, за изсушаване на строителни обекти след мокри процеси чрез газови отоплители или вентилатори, както и за климатизация като охладител при термопомпи или климатични инсталации.

Избор на редуцир вентил за газови бутилки

След като вече ви препоръчахме газовите бутилки с ъглов кран, в тази част на материала ни ще ви запознаем с подходящи именно за тези газови бутилки модели редуцир вентил. Когато избирате такъв аксесоар за къмпинг уред можете се спрете на двата му възможни варианта. Обикновено, редуцир вентилът се свързва с уреда посредством два начина – или с винт, или с щуцер. За целта редуцир вентилът се навива на маркуча на газовата бутилка. Прикрепването става както с щуцер, така и с винт в зависимост от модела, който сте избрали. След като изпълните монтажа, бутилката с ъглов кран се използват по обичайния начин, като газта се регулира от крана на самата бутилка. Имайте на предвид, че вашия редуцир вентилът трябва да отговаря на типа газова бутилка. Във вашия случай става въпрос за къмпинг бутилка. Не трябва да се поставя редуцир вентил за битова газова бутилка върху къмпинг газова бутилка. И обратното. Добра опция е покупката на редуцир вентил немска за редуциране на налягането на газта от битовите бутилки към газови барбекюта, отоплители, битови газови уреди като отоплителни и готварски печки, газови фритюрници и други уреди, които работят на ниско налягане.

Избор на редуцир вентил за газово къмпинг барбекю или котлон

В случай че ще използва газово къмпинг барбекю или котлон, за него също ще трябва да се снабдите с подходящ редуцир вентил. Правилото за съответствие на типа налягане – ниско или високо – си остава. Ако ще ползвате барбекю обаче, отличен вариант за вас би бил да се снабдите с газови дози (тоест мини бутилки) и подходящи за тях редуцир вентил за къмпинг барбекю. Такъв тип бутилки, респективно такива модели редуцир вентил се ползват с добра репутация и за къмпинг газовите котлони. За целта избраният от вас редуцир вентил трябва да е от типа на редуцир вентил с резба за газови дози, за да може успешно да го монтирате към временната мини бутилка.

Обикновено, потребителите се спират на бутилка с ъглов кран 5 кг. и на редуцир вентил за ниско налягане с винт немски стандарт.

Редуцир вентил с манометър, немски стандарт е добър модел за къмпинг барбекюта. Същественото тук е, че редуцирането на налягането става не еднократно, а на степени. Това е възможно благодарение на вградения манометър в аксесоара. На практика се получава спад в налягането поетапно, като общо етапите са два. По време на първия етап този редуцир вентил за къмпинг барбекю намалява налягането в зоната на цилиндъра тоест до около 0,15 mbar. Във втория етап спадът в налягането стига до 0,50 mbar. Възможно е понякога първият етап да не се осъществи. Това вграденият манометър действа само по посока на втория етап, тоест налягането автоматично се намаля до нужните 0,50 mbar. Целта е уредът да се предпази в случай на случайно излишно налягане по време на работа.

Избор на редуцир вентил за каравана

 По голяма част от споменатите до тук модели редуцир вентил са подходящи за използването за каравана. Ще добавим обаче един модел редуцир вентил за каравана, който смятаме за доста удачен и изключително качествен. Той е надежден и достъпен на изгодна цена, а обикновено е от типа немски стандарт. Редуцир вентил с уплътнител, немски стандарт е чудесен избор за вашата къмпинг каравана. Самият уплътнител е вграден и е изработен от висококачествена гума. Идеята му е максимална сигурност и 100%-ва защита срещу изпускане на налягане по време на работа. Филтърът му в повечето случаи е метален, а резбата – лява. Самият филтър разполага и със специална цедка. Именно тя изпълнява регулиращата допълнителна функция на налягането, като го поддържа до 0,50 mbar. Редуцир вентил с уплътнител е подходящ за уреди, които са предназначени да работят с ниско налягане. Този редуцир вентил обаче е подходящ не само за каравани, но и често се избира от собствениците на кемпери. В случай че газовата ви бутилка или градинският, респективно къмпинг отоплителят няма уплътнител, на практика редуцир вентил с уплътнил е единственото възможно, но доста качествено решение за вас.

Избор на редуцир вентил за кемпер

 Редуцир вентил с уплътнител, немски стандарт е идеален вариант и за кемпери. Вече споменахме основните му предимства. Ще добавим обаче, че с такъв редуцир вентил за кемпер можете да бъдете сигурни, ако ползвате газовата бутилка дори докато децата са в кемпера. Гарантираме ви, че няма риск от никакво изтичане, инцидент или друг тип проблем, който може да ви застигне. Благодарение на наличния уплътнител и високото качество този редуцир вентил повишава сигурността в използването на газова бутилка, докато къмпингувате сред природа в любимия си кемпер.

Допълнителни аксесоари за редуцир вентил и вашите газови къмпинг уреди

 Ако ще къмпингувате с газов уред и вече сте се снабдили с подходящ според типа и модела на уреда редуцир вентил, почаквайте. Не бързайте да събирате останалия багаж за предстоящото си приключение. Имаме да ви разкажем за още няколко допълнителни аксесоари. Част от тях са задължителни, а други пожелателни за използването на редуцир вентил. Ето за какво още да се огледате, докато пазарувате за перфектното си къмпинг оборудване:

  • Елемент за защита от разкъсване на газовия маркуч. Самият крепежен елемент е с име, което подсказва каква е функцията му. Да, тя е защитна и да, съвсем възможно е при изключително високо налягане или поради неизправност на уреда да се стигне до разкъсване на газовия маркуч. Сами се досещате, че при такова събитие не само газовата бутилка, но и вашият живот, а и околната среда са поставени в изключителен риск и опасност. С този елемент за защита от разкъсване на газовия маркуч ще си спестите доста неприятности и проблеми. Той влиза в употреба при повреда, както и при прекъсване на връзката. Дори това да се случи, защитният елемент ще предотврати изтичането на газ. За да се възползвате от такава протекция монтирайте елемента за защита между редуцир вентила и маркуча, с който ще се свърже.
  • Връзка за газов маркуч с лява резба. Това вече не е пожелателен, а задължителен допълнителен аксесоар, с който трябва да се сдобиете. Ако вашият редуцир вентил е с лява резба, ще ви е необходима такава връзка, която да осъществи напасването с дадения газов уред – било то газова бутилка в кемпер или каравана, газов отоплител или барбекю. Връзката с уреда се осъществява чрез газовия маркуч на уреда, който се прикрепя към винта лява резба на редуцир вентила. Монтажът е изключително лесен и не би трябвало да ви затрудни. Аксесоарът се изработва от висококачествен месингов материал за 100% защита от повреда.
  • Преходник за туристическа бутилка. Ако разполагате с туристическа газова бутилка за многократна употреба и сте закупили редуцир вентил с немски стандарт, за да осъществите връзката между тях, ще ви е нужен точно такъв аксесоар. Преходникът е от висококачествен здрав материал и прилича на гайка с издължена външна част. И тук едва ли ще се затрудните при монтирането на редуцир вентила към газовата бутилка посредством наместването на преходника между тях. Ако все пак се затруднявате, не се колебайте да се обърнете за помощ към специалист или да помолите директно на място в магазина за къмпинг оборудване да ви съдействат с монтажа.

 Използването на допълнителни аксесоари от типа на редуцир вентил за вашите къмпинг уреди като газова бутилка в кемпера или караваната, газовия котлон или газовия външен отоплител е от съществено значение. Те разполагат със защитен механизъм и позволяват функционалното и безрисково използване на вашия уред, а с това ви дават възможност да се насладите на къмпинга, без да се тревожите за евентуални аварии и щети. Напомняме ви, че е от съществено значение да купувате уреди за къмпингуване от надеждни магазини, оторизирани да се занимават с продажба на такъв тип стоки, респективно зареден с оригинални и висококачествени продукти. Дори малък елемент като редуцир вентила задължително трябва да бъде придружен с необходимите документи за гаранция и технически характеристики. Те са доказателство, че купувате надежден първокласен продукт, който няма да ви подведе и няма да развали приятното ви изкарване сред дивата природа.

Вашият коментар