юни 2, 2021 10 места за къмпингуване на планина в България

10 места за къмпингуване на планина в България

 Казват, че веднъж преживееш ли една къмпинг ваканция, никога повече не се завръщаш в хотела, забравяш завинаги all inclusive офертите и даже не си и помисляш да се затвориш между четири стени, когато можеш да почиваш насред нищото, тоест насред най-святото – природата – в собствената си къща за гости, приятели и близки. Къмпингуването не е просто забавно, различно и уникално преживяване. Къмпингуването е повече от почивка в хотел с 5 звезди. Защото къмпингът ти дава милиарди звезди, над които всяка вечер можеш да пееш, танцуваш, да си сготвиш сам вместо да търпиш нацупените физиономии на някоя сервитьорка, търсеща бакшиш, но не и вашата усмивка. А гората, планината, реката, китната поляна – те са там, за да ти дадат именно това, усмивка! Усмивката на щастливия човек да бъде сред природата! Какво по-хубаво от това?

П о-хубаво може да е само перфектно избраната локация за вашия къмпинг. Всъщност, локацията е основната тема на разговор, когато се планува къмпингуването. Никой не го е грижа какво ще ядем, на какви чаршафи ще спим, колко звезди Мишлен има мястото. Навсякъде, докато къмпингуваме, звездите са с еднакъв брой – безкрай!

 Днес ще се фокусираме върху планината. Предлагаме ви списък от 10-те най-страхотни места в България, които са идеални да се вдъхновите, да си купите веднага къмпинг газов котлон Nelson, да изнамерите старата палатка от студентските години и директно да отпътувате към непознатото и тайнственото. Ако ви се прави нещо подобно, задължително разгледайте нашите предложения за топ места за къмпингуване на планина в България.

Еко къмпинг Батак в Цигов чарк

Еко къмпинг Батак в Цигов чарк
Еко къмпинг Батак в Цигов чарк 2
Еко къмпинг Батак в Цигов чарк 1

 Величествено място с величествена гледка! Това е най-краткото описание на първото ни предложение за къмпингуване на планина в България. Язовир Батак е познат на всеки, а Цигов чарк, макар да ви звучи като поредния луксозен курорт, ще ви изненада с уютната си обстановка и множеството диви местности, на които да опънете палатката си. Еко къмпинг Батак в Цигов чарк, между другото, е едно от най-новите места за къмпингуване. Вероятно, за това е и сред най-чистите и уютните, които можете да намерите в централната част на страната. Най-готиното е, че местността е разположена на самия бряг на язовира. На практика, макар тук да идвате на едно планинско приключение, сутрин може и да се събуждате с усещане за море. Освен страхотни разходки из мистичните местни родопски забележителности, можете да се заемете и с по-активни дейности като каране на кану, риболов и дори лов. Горещо ви препоръчваме да се отдадете на пешеходен туризъм тук – действа ободряващо и наистина вдъхновяващо. Съвсем наблизо до Еко къмпинг Батак в Цигов чарк ще можете да намерите и посетите, а също и да се насладите на конна база, планински преходи, още един язовир – Широка поляна – и дори уроци по дърворезба.

Къмпинг “Кукери”

Къмпинг Кукери
Къмпинг Кукери

 Не сте чували за него? Спокойно! Няма да ви обвиним в измяна и преминаване към лагера на почиващите на хотел. Напълно нормално е никога да не сте чували за този къмпинг. Все пак къмпинг Кукери е най-новото място в България за почитателите на почивките сред природата. Той се намира на около 30 километра от Русе, южна посока,  по-конкретно в землището на село Кошов. Къмпингът е изграден в самото сърце на местния Природен Парк Русенски Лом и ще ви приюти в модерна обстановка с много съвременни удобства. Мястото е с две отделни къмпинг зони, изградени изключително удобно у модерно, като освен това, то разполага с много зони с питейна вода и електричество. Можете спокойно да си вземете инфрачервени отоплители за къмпинг. Къмпинг Кукери е по-скоро малко, кокетно, дори можем да кажем бутиково местенце за къмпингуване в планината у нас. Зоната е предназначена за около 11-12 каравани и допълнително място за палатките. Тук няма да скучаете, защото можете да се насладите и на разходки до местните забележителности, сред които горещо ви препоръчваме скалните Църкви Иваново от X–XIV век (ЮНЕСКО), Средновековният град Червен, мистичното и китно селце Божичен, а също така и величествения Нисовският скален манастир „Св.Св. Константин и Елена“ от XI век, впечатляващата втора по дължина пещера в България „Орлова чука“ и много други.

Къмпинг “Къпиновски манастир” в Северна България

Къмпинг "Къпиновски манастир" в Северна България 1

 Разположен е само на 20км от Велико Търново и впечатлява с очарователна природа и мистичен дух, най-вече поради близостта с манастир Свети Николай Чудотворец. Според много от често къмпингуващите тук мястото е магично и след него душата на човека претърпява катарзис. Чувства се по-волна и по-свободна от всякога. Дори да не вярвате на подобни местни легенди, сигурни сме, че този къмпинг ще ви очарова най-вече с близките живописни водни каскади, прелестната гориста местност с малки криволичещи пътечки и невероятно огромното звездно небе. Имайте на предвид, че този къмпинг е и отличен с множество награди, включително с купа за първо място в класацията Топ любими къмпинги за 2019-та година, къмпинг с най-добрите подобрения през годините за същата година, както и с първо място за най-хубавата локация за къмпингуване за 2016-та година. Съгласни сме напълно с всички тези награди, те определено са заслужени. В Къмпинг “Къпиновски манастир” в Северна България има великолепни обособнеи места за деца с нови детски площадки и съоръжения за спорт, както и медицински пункт, душ кабини, туристическа кухня и тоалетни. 

Къмпинг “Горски кът” – Говедарци

 Между другото ще ви причини истинско разочарование, ако се доберете до тук и разберете, че за вашата каравана или кемпер няма останало свободно място. Това е великолепно място за къмпингуване с приятели и близки, с детето и изобщо с всеки, който ви е на сърце и на когото дивата природа му е на сърце. Ако сте ходили и преди в Говедарци и сте влюбени в това очарователно местенце, задължително трябва да посетите и неговата къмпинг зона. Ще се ориентирате лесно, защото тя е разположена на не повече от два километра от селцето. Харесваме и ви препоръчваме силно „Горски кът“, защото тази вилна зона носи очарованието на Балкана и духа на местните традиции. Между другото, ако ви се докарат ски, наблизо има ски писта – на не повече от километър, а ако сте настроени за по-екстремни преживявания, изобщо не се чудете, ами посетете връх Мальовица. Всъщност, в неговото подножие точно е разположен Къмпинг “Горски кът” – Говедарци.

Къмпинг “Сребърна” до Силистра

 Разположен в непосредствена близост до едноименния природен резерват този къмпинг е добре познат на запалените по почивките в дивата природа. Мястото е впечатляващо не само заради прекрасните си гледки и добре уредената зона, но и заради допълненията, които къмпингуващите са изграждали с години. Тук например има цяло волейболно игрище, а също така и обособена зона за барбекю. Не я пропускайте и ако сте начинаещи във ваканциите насред природата, внимавайте да не се изложите пред опитните. Не забравяйте да вземете своето барбекю на газ Explorer Next Pro и да покажете завидните си кулинарни умения. Препоръчваме ви именно газово барбекю, защото с него поне имате гаранцията, че ще се оправите бързо и лесно. А да, и без произшествия! Този къмпинг е сравнително голям и побира близо 100 каравани и отделно разполага с обособена зона за палатки. Все пак, обикновено туристическият поток в Сребърна е доста натоварен, затова и ви съветваме предварително да резервирате своето място в къмпинга. Така е редно, между другото, да правите, където и да решите да къмпингувате у нас на планина, за да не останете разочаровани, че няма места на избраното от вас място.

Къмпинг зона Бивак в „Свети Кирик

 Мястото е пригодено за къмпингуване от 2007-година и от тогава насетне е любимо на хората, които наистина държат на дивото и на максимална близост с природата. Все пак, не очаквайте от зоната да бъде занемарена или лишена от удобства. Напротив, в този граничещ с река Тунджа къмпинг има дори обособени детски площадки за вашите деца, множество маси с пейки, сред които да си изкарате любимото барбекю на въглища Aurora Mint, за да се гостите, а даже и истинска чешма, от която да си наливате вода като старите българи едно време. До този къмпинг пътят е доста добър, стига се по асфалт, а в района има къде да си оставите колата, в случай че пристигате за двудневен излет на палатки. Имайте на предвид, че Къмпинг зона Бивак в „Свети Кирик има дори малка, но доста приятна своя собствена детска площадка, за да не скучаят вашите малчугани, докато вие се наслаждавате на спокойствието от местната природа, както и приятно пешеходно мостче и две тоалетни. Трябва да отбележим, че къмпингът е изграден по самоинициативата на сдружение за екотуризъм Централен Балкан – Калофер. За проекта е получено финансиран от Българо – Американското Дружество. Самият дизайн на къмпинга е дело на Мат Съмптър, който е доброволец от Корпуса на Мира в Сдружението. Съвсем наскоро, къмпинг зона Бивак бе ремонтирана, така че, ако я посетите тази година, със сигурност ще се насладите на още по-приятна обстановка и множество подобрения. Лично ние не сме ги виждали и бихме отскочили до там при всеки удобен за целта момент.

Къмпинг „Бяла река

 Този къмпинг е в района на предишния, но е далеч по-известен. Той се свързва с местната Бяла река и в близост до красивия възрожденски град Калофер. Препоръчваме този къмпинг на всички начинаещи, защото местността не е особено дива, никой няма да ви се подиграва, че приготвяте вечерята си на модерно Барбекю на въглища Dallas 2, вместо да си запалите истински огън, а освен това при риск от доскучаване, наблизо е великолепната екопътека, носеща същото име, Бяла река. В района има платен паркинг за вашето МПС, така че нищо не ви пречи да дойдете на палатки, ако все още не сте си купили кемпер или каравана. Тук няма да скучаете и в района има много атракции. Ако случайно ви писне да готвите на своето любимо къмпинг барбекю Explorer Next, можете да отскочите до легендарния в местността рибен рай с жива риба и ресторант със същото име, Бяла река.

Къмпинг „Нулата“ край язовир Кърджали

 Истината е, че каквото и да кажем за този къмпинг и най-вече за местната му природа, ще бъде излишно. Така е с всяко красиво диво място в района на Родопите. Магичните родопски планински масиви вече векове наред ни действат по особен начин. Къмпинг „Нулата“ ви въвлича в региона на Източни Родопи, където една от перлите – язовир Кърджали – ще ви впечатли с красота, спокойствие, вълшебство и уют. А ако се чудите защо къмпингът се нарича „Нулата“ веднага ще ви разясним, защото между другото, историята е доста интересна. Всъщност, тази местност се смята за началото на самия язовир. Ако искате да стигнете неговата наистина първа – или крайна, в зависимост от гледната точка – зона, просто трябва да вървите по пътя Кърджали-Ардино. Тази разходка си заслужава, защото тя ще ви срещне с красива фаунла и флора. Ако пък искате нещо по-така и по-цивилизовано, в района можете да си наемете кану и да поплавате, както и да се включите в някоя от групите за преход до страхотния и впечатляващ връх Бездивен. Между другото, гледката от този връх е зашеметяващо красива!

Къмпинг Бузлуджа

 Учудени ли сте? Няма лъжа, няма измама. Всъщност, тук винаги е имало зона за къмпингуване. Идеята е обаче да сте на палатки, защото с кемпери и каравани ще затрупате мястото и чужденците няма да могат да се нагледат на тази така критикувана и обсъждана статуя на едно отминало време за българската история. В тази връзка тогава забравете за всякакви големи къмпинг уреди и заложете на обикновен Туристически газов котлон OLYMP. Той ви е достатъчен да си приготвите един бърз обяд и през другото време да се наслаждавате на безвремието наоколо. После, ще се хвалите, че сте може би единствени в квартала, които са яли пържени яйца насред Бузлуджа. Как ви се струва? Супер, а?

Къмпинг Карадере

Да, осъзнаваме, че говорим за къмпинг на планината, но трябва да си признаем, нямаше как да пропуснем да споменем поне едно местенце за палатки и кемпери у нас, което съчетава гледка към морето и страхотна планинска атмосфера. А в България те са в изобилие. Е ние избрахме нашия личен фаворит. Защо точно Карадере ли? Ами отговорът е много прост. Това е място, което напук на близките на няколко километра големи хотели и комплекси ни напомня, че най-красивото не е онова, което човек си е построил сам, а което е успял да запази, след като природата му го е дала. За щастие, Карадере е къмпинг зона, която все още си остава непокътната. Тук все още можем да летуваме със семейството и приятелите, които търсят не пет, а милиони звезди, за да оценят подобаващо перфектната си почивка. А това е почивка и на море, и на планина. Няколко думи за този къмпинг все пак. Къмпинг Карадере е изцяло девствена зона. Затова ви съветваме да дойдете тук, когато съберете достатъчно опит от така да се каже „по-цивилизованите“ къмпинги. Тук няма да има електричество, затова си вземете газов котлон DALGETY 2, за да се нахраните подобаващо. Нищо, че обикновено летуващите са туристите, които посещават къмпинга. Всичко друго си го имате – прекрасна гледка, уникална свежест, море наблизо, гора над тебе!

 Това беше нашата специална селекция от десетте най-добри планински местности за къмпингуване в България. Разбира се, тази класация е плод на лични преживявания и спомени, на нашите собствени усещания за почивка в дивото. Истината е, че навсякъде е хубаво – стига да си заобиколен от любими хора, прекрасна природа и разбира се, професионално къмпинг оборудване от Enders, за да може буквално нищо да не ви липсва в перфектната почивка!

Вашият коментар